ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑ

Περιοδική Έκδοση Μουσικής Θεωρίας και Πράξης

Γιάννης Μπελώνης

Διδάκτωρ Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα «Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής» του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, ενώ παράλληλα διατελεί αρχισυντάκτης του μουσικολογικού περιοδικού Πολυφωνία. Ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν κυρίως τους συνθέτες της Ελληνικής Εθνικής Μουσικής Σχολής.
Σπούδασε πιάνο (τάξη Ασπασίας Φασουλά) και Ανώτερα Θεωρητικά (τάξη Ευστάθιου Καλλιανού) στο Εθνικό Ωδείο, και λίγο αργότερα (1997-2001) παρακολούθησε μαθήματα σύνθεσης υπό την επίβλεψη του συνθέτη και μουσικολόγου Γιώργου Ζερβού. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1998 ως αριστούχος και με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα Η μουσική δωματίου του Μανώλη Καλομοίρη, την οποία ολοκλήρωσε το 2004.
Από το 2004, σε συνεργασία με τον εκδοτικό μουσικό οίκο «Φίλιππος Νάκας», έχει αναλάβει την επιμέλεια ενός μέρους του ορχηστρικού έργου του συνθέτη Γιάννη Α. Παπαϊωάννου. Την περίοδο 2004-2006 συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Σέρβικη και ελληνική μουσική, μια συγκριτική μελέτη», που επιχορηγήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, με επιστημονική υπεύθυνο την Καίτη Ρωμανού. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ την περίοδο 2008-2010 εργάστηκε στην εφημερίδα Real News ως μουσικοκριτικός.
Το 2012 εκδόθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής η μελέτη του με τίτλο Η μουσική δωματίου στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Η περίπτωση του Μάριου Βάρβογλη (1885-1967). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς και σε προγράμματα συναυλιών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.