ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑ

Περιοδική Έκδοση Μουσικής Θεωρίας και Πράξης

Κώστας Χάρδας

Ο Κώστας Χάρδας είναι λέκτορας συστηματικής μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Αθηναϊκό Ωδείο και μουσικολογία στο Α.Π.Θ. Με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία (Μεταπτυχιακό στο Trinity College of Music του Λονδίνου, Master in Performance and Related Studies στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Surrey).
Η διατριβή του κυκλοφορεί από γερμανικό εκδοτικό οίκο υπό τον τίτλο The music for solo piano of Yannis A. Papaioannou up to 1960: Αn analytical, biographical and contextual approach. Έχει παρουσιάσει ανακοινώσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει άρθρα και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους στα παρακάτω ερευνητικά πεδία: ανάλυση και θεωρία της μουσικής, νεοελληνική μουσική, μουσική του δέκατου ένατου και του εικοστού αιώνα. Υπήρξε ο επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης «Γιάννης Α. Παπαϊωάννου, ο συνθέτης, ο δάσκαλος: αναζήτηση και πρωτοπορία» για το Μουσείο Μπενάκη (2004). Δίδαξε σεμιναριακά μαθήματα στο Ελεύθερο Εργαστήριο Μουσικής της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη». Επιμελήθηκε την κριτική έκδοση έργων του Γ. Α. Παπαϊωάννου για τις εκδόσεις Νάκας.

Ως πιανίστας έχει σταθερή παρουσία σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ηχογράφησή του με έργα για σόλο πιάνο και μουσικής δωματίου του Γ. Α. Παπαϊωάννου για τη διεθνή δισκογραφική εταιρεία Naxos.