1ο Διεθνές Συνέδριο Μουσικολογίας

Ινστιτούτο Goethe Αθηνών, 25-27 Φεβρουαρίου 2002

Εισηγητές

Νίκος Χριστοδούλου

Γεννήθηκε στο Βόλο το 1959. Σπούδασε σύνθεση με τον Γ. Α. Παπαϊωάννου και πήρε δίπλωμα πιάνου με τον Γ. Πλάτωνα. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη σύνθεση στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής του Μονάχου και στη διεύθυνση ορχήστρας στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει συνθέσει έργα για ορχήστρα, χορωδία, μουσική δωματίου, σκηνική μουσική, τραγούδια. Από το 1977 συνεργάσθηκε ως συνθέτης με το Γ΄ Πρόγραμμα της ΕΡΑ (μουσική για τη σειρά Εδώ Λιλιπούπολη κ.ά.). Χορωδιακά του έργα έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού. Συνθέσεις του έχουν παραγγελθεί από πολλούς φορείς και φεστιβάλ.
Συνεργάζεται με τις ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Το 1996 δημιούργησε τη Νέα Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών, ενώ το 1991 ίδρυσε την πανευρωπαϊκή Ορχήστρα Νέων της Ευρώπης (Euro Youth Philharmonic). Συνεργάζεται με πολλές ορχήστρες, καθώς και διεθνή φεστιβάλ, στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων με τις Συμφωνικές Ορχήστρες του Όντενζε, του Άαλμποργκ, του Μάλμε, της Ισλανδίας, της Αρμενίας, την Ορχήστρα Δωματίου Serenade, την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αρμενίας, την Ορχήστρα και τη Χορωδία του Κέντρου Μπαχ της Μόσχας, την Όπερα του Μπολσόι και την Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου.
Το Δεκέμβριο του 2000 είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ Nikos Skalkottas’ Tage στο Konzerthaus του Βερολίνου. Η περίοδος 2001-2002 περιλαμβάνει συνεργασίες με την Ορχήστρα του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών και την Συμφωνική Ορχήστρα του BBC. Δισκογραφεί για την εταιρεία BIS το συμφωνικό έργο του Νίκου Σκαλκώτα, δραστηριότητα για την οποία έχει λάβει διεθνείς δισκογραφικές διακρίσεις, όπως την διάκριση στους “καλύτερους δίσκους του έτους” το 1998 και 1999 από το BBC Music Magazine και το Gramophone, διάκριση από το Klassik heute κ.ά., καθώς και την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής. Η μελέτη του Ο Μουσικός Σεφέρης, για την παρουσία της μουσικής στο έργο του Σεφέρη, έχει εκδοθεί από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.