1ο Διεθνές Συνέδριο Μουσικολογίας

Ινστιτούτο Goethe Αθηνών, 25-27 Φεβρουαρίου 2002

Εισηγητές

Peter P. Pachl

Γεννήθηκε το 1953 στο Bayreuth και έλαβε την βασική μουσική του παιδεία στο γυμνάσιο Regensburger Domspatzen. Κατόπιν σπούδασε μουσικολογία, θεατρολογία και γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Έχει στο ενεργητικό του πολλές σκηνοθεσίες σε θέατρα διαφόρων πόλεων της Γερμανίας (Kassel, Βόννη, Μόναχο, Νυρεμβέργη, Mainz κ.ά.), με έργα οπερατικού ρεπερτορίου των Gluck, Mozart, E.T.A. Hoffmann, Massenet, Thomas, Lortzing, Nicolai, Cornelius, Wagner, Verdi, Strauß, Pfitzner, Zemlinsky, Puccini, Schreker, von Schillings, Strawinsky, Britten, Bernstein, von Einem κ.ά., καθώς και θεατρικά έργα των Αριστοφάνη, Lope de Vega, Ingrisch, Nestroy, Ramuz, Rosendorfer, Sartre κ.ά.
Το 1989 έγινε καθηγητής σκηνοθεσίας όπερας στο Ανόβερο. Έκτοτε έχει διδάξει αντικείμενα σχετικά με το μουσικό θέατρο στην Βαϊμάρη, στο Bayreuth, στην Βιέννη και στο Bochum, και σχετικά με την διαχείριση πολιτιστικών αγαθών στην Βαϊμάρη, στην Δρέσδη, στο Αμβούργο, στην Χάγη και στο Βερολίνο, μεταξύ άλλων.
Από το 1980 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού θεάτρου Pianopianissimo του Μονάχου· το 1990-1995 υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής και διευθυντής διαχείρισης του Κρατικού Θεάτρου και της Συμφωνικής Ορχήστρας της Θουριγγίας και του Φεστιβάλ του Rudolstadt, ενώ το 1998-2000 αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής και αρχιδραματουργός του Θεάτρου της Χάγης. Έχει στο ενεργητικό του αρκετές δημοσιεύσεις, μεταξύ άλλων την βιογραφία Siegfried Wagner, Genie im Schatten (1988 / 1994), ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παραγωγές.