2ο Διεθνές Συνέδριο Μουσικολογίας


Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 4-6 Νοεμβρίου 2003

Εισηγητές

Νίκος Τσούχλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε μουσική – πιάνο στο Εθνικό Ωδείο με την Χρυσή Παρθενιάδη-Φλώρου, θεωρητικά και σύνθεση με τον συνθέτη Γιάννη Α. Παπαϊωάννου – και Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά το πτυχίο της Νομικής Σχολής αφιερώθηκε αποκλειστικά στη διεύθυνση ορχήστρας και, με τη βοήθεια υποτροφίας του Ιδρύματος Ωνάση, συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία, κοντά στον Αλέξανδρο Μυράτ. Υπήρξε επίσης επί τριετία μαθητής του Sergiu Celibidache.
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τη σύγχρονη δημιουργία τον οδήγησε, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαηλίδη, στην ίδρυση το 1989 του Λυρικού Εργαστηρίου, στο πλαίσιο του οποίου διηύθυνε πολυάριθμες παραστάσεις μουσικού θεάτρου. Έχει επίσης διευθύνει πολλές πρώτες εκτελέσεις έργων Ελλήνων συνθετών, όπως των Αντωνίου, Αδάμη, Βρόντου, Ριζιώτη, Μικρούτσικου, Ζάννα, Κουμεντάκη, Μεταλινού κ.ά.
Έχει συνεργασθεί ως προσκεκλημένος μαέστρος με πολλές ορχήστρες και καλλιτεχνικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Ιταλία, Μεξικό). Από τον Μάιο του 1991 είναι Διευθυντής Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.