2ο Διεθνές Συνέδριο Μουσικολογίας


Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 4-6 Νοεμβρίου 2003

Εισηγητές

Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, πραγματοποίησε μουσικές σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (πτυχίο αρμονίας, αντίστιξης, δίπλωμα πιάνου). Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόννης (Γερμανία). Επιστημονικός συνεργάτης στο μυθολογικό λεξικό LIMC (Lexicon Iconographicum Mythologiae Classicae), εργάστηκε στα μουσεία Ελευσίνας, Μεγάρων, Σπάρτης, Γυθείου και στην ιδιωτική συλλογή του γλύπτη Δ. Φαληρέα. Ασχολήθηκε με την έρευνα της νεοελληνικής γλυπτικής, το έργο του Γιαννούλη Χαλεπά, την εκκλησιαστική μαρμαρογλυπτική στο Αιγαίο και άλλα θέματα της νεοελληνικής ή ευρωπαϊκής τέχνης.
Από το 1986 συνεργάζεται με το Study Group for Musical Iconography του International Council for Traditional Music (ICTM) και τον καθηγητή Μουσικής Εικονογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Ιnnsbruck της Αυστρίας Tilman Seebass. Δίδαξε Ιστορία της Τέχνης στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων (1982-1995) και από το 1995 έως σήμερα διδάσκει Μουσική Εικονογραφία και Ιστορία της Τέχνης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., όπου οργάνωσε το Αρχείο Μουσικής Εικονογραφίας. Διδάσκει επίσης με ανάθεση στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. ιστορία τέχνης και πολιτισμού. Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών σε δύο συνεχόμενες θητείες, από το 1999-2000. Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. από το 2003. Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος (από το 1996) με την ευθύνη της οργάνωσης και υλοποίησης των προγραμμάτων του.
Έχει οργανώσει πολυάριθμες εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή και τοπικά επιστημονικά συνέδρια. Έχει την ευθύνη ή συνεργάζεται σε εκθέσεις που αφορούν την Μουσική Εικονογραφία. Παρακολουθεί διδακτορικά και ερευνητικά προγράμματα, σε πολλά από τα οποία είναι επιστημονική υπεύθυνος. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία, άρθρα και μελέτες στους τομείς των δραστηριοτήτων της. Μέλος σε πολλές επιτροπές, επιστημονικές εταιρίες, σωματεία, κ.ά.