2ο Διεθνές Συνέδριο Μουσικολογίας


Σε συνεργασία με τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος “Λίλιαν Βουδούρη” και τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe, του Βρετανικού Συμβουλίου και του Γαλλικού Ινστιτούτου

Ανακοίνωση          [Εισηγητές]          [Αναλυτικό πρόγραμμα]          [Πρακτικά & περιλήψεις]

 

Μουσική Ανάλυση και Ερμηνεία

Συμβολή στην επέτειο των 100 χρόνων από την γέννηση του Th. W. Adorno

Τρίτη, 4 – Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2003
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

Το περιοδικό Μουσικολογία (διευθύντρια: καθηγήτρια Όλυ Ψυχοπαίδη-Φράγκου), σε συνεργασία με τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος “Λίλιαν Βουδούρη” (διευθυντής: Dr. Christoph Stroux) και τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe Αθηνών, του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου, διοργανώνει το Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο Μουσικολογίας που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το συνέδριο αυτό θέτει ως στόχο του την παρουσίαση και συζήτηση των βασικών τάσεων της Ανάλυσης και της Ερμηνείας της μουσικής, της μεθοδολογίας και της εφαρμογής τους, καθώς και της προβληματικής για την αξία τους στην διαδικασία κατανόησης της μουσικής. Η μουσική ανάλυση αποτελεί το κύριο μεθοδολογικό εργαλείο τόσο των μουσικολόγων όσο και των συνθετών και των μουσικών, οι οποίοι άμεσα ή εμμεσότερα έχουν διατυπώσει τον σχετικό προβληματισμό τους για την σχέση της προς την μουσική θεωρία, την ιστορία και την ερμηνεία της μουσικής. Σήμερα επανατίθεται το επιστημολογικό ερώτημα για την σχέση της ανάλυσης προς το νόημα του μουσικού έργου και προς τον ιστορικό του χαρακτήρα, στο πλαίσιο της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών της έρευνας και της αναπαραγωγής.
Το συνέδριο εξ άλλου αφιερώνεται στην επέτειο των 100 χρόνων από την γέννηση του Theodor Wiesengrund Adorno, στο έργο του οποίου τονίζεται η αξία της ανάλυσης για την “αποκρυπτογράφηση” των αισθητικών και κοινωνιολογικών πλευρών των έργων.

Εισηγητές από το εξωτερικό:
Nicholas Cook (Southampton), Hermann Danuser (Βερολίνο), Hans-Joachim Hinrichsen (Ζυρίχη), Olivier Revault d’Allonnes (Παρίσι), Nicholas Zumbro (Αριζόνα), Γεράσιμος Σολωμός (Montpellier), Κωνσταντίνος Φλώρος (Αμβούργο).

Εισηγητές από την Ελλάδα:
Πάνος Βλαγκόπουλος, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Αναστασία Γεωργάκη, Γιώργος Ζερβός, Ίων Ζώτος, Irmgard Lerch-Καλαβρυτινού, Νικόλας Λαγουμιτζής, Πύρρος Μπαμίχας, Γιώργος Πλουμπίδης, Αικατερίνη Ρωμανού, Christoph Stroux, Μάρκος Τσέτσος, Νίκος Τσούχλος, Γιώργος Φιτσιώρης, Ιωάννης Φούλιας, Αναστάσιος Χαψούλας, Όλυ Ψυχοπαίδη-Φράγκου.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με μια καταληκτική συναυλία, την Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2003, ώρα 20.30, με έργα των Μάριου Βάρβογλη, Dmitri Shostakovich και Joseph Haydn. Ερμηνεύει η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Μάρκου Τσέτσου.

Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στο αναλυτικό πρόγραμμα καθώς και στον τόμο των πρακτικών του συνεδρίου.

 
© Περιοδικό «Μουσικολογία»